
تاریخچه و موقعیت جغرافیایی کاروانسرای دودهک
کاروانسرای دودهک در شمال شرقی محلات، در مجاورت ساحل شرقی رودخانه قمرود و در مسیر جاده دلیجان به دهستان خورهه (نزدیک جاده آسفالته قم به دلیجان) قرار دارد. قدمت این بنا را دوره صفویه میدانند ولی معماری آن، از شیوه معماری سلجوقیان پیروی میکند که همین امیر، تخمین قدمت بنا را مشکل میکند.
این بنا به شماره ثبت ۱۹۸۳ در ۱۶ فروردین سال ۷۷ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
معماری کاروانسرای دودهک
ابعاد کاروانسرا ۷۰/۵۳ در ۶۰/۵۳ متر است و در هر یک از دیوارهای شمالی و شرقی و غربی آن سه برج دیدهبانی تعبیه شده که نشان میدهد کاروانسرا کاربردی به مانند یک قلعه نظامی داشتهاست. پس از عبور از دروازه ورودی کاروانسرا، ایوانی به طول ۱۱٫۳ متر و پهنای ۳٫۹ متر وجود دارد که انتهای آن با پلههایی به حیاط متصل میشود. ایوانهای جنوبی و غربی آن که بعد از ایجاد بنا ساخته شدهاند، دارای فرورفتگیهایی در دیوار هستند.
ایوان شرقی بر روی یک آبانبار زیرزمینی ساخته شدهاست. در سمت راست ایوان دو اتاق ساخته شده که اولی مربعی با ضع ۴٫۸ متر و سقف گنبدی است که درگذشته بهوسیله یک در بزرگ به اتاق کناری ارتباط داشتهاست. این اتاق نمازخانه کاروانسرا بودهاست. چهارگوشه کاروانسرا مشابه یکدیگر نیستند. گوشههای شمال شرقی و جنوب غربی برای نگهداری بار و دوگوشه دیگر به عنوان اصطبل مورد استفاده قرار میگرفتهاند. پیهای این بنا از سنگ رودخانه و ساروج و بقیه بنا از آجر ساخته شدهاست. حیاط این کاروانسرا ۲۷٫۲ متر طول و ۲۷٫۱ متر عرض دارد.به علت عدم محافظت در گذشته، قسمتهایی از این کاروانسرا تخریب شده بود که در سالهای اخیر با همت سازمان میراث فرهنگی استان مرکزی تعمیر و بازسازی شده است.
موقعیت جغرافیایی، نزدیکی به راه اصلی تهران – اصفهان، عبور رودخانه قم رود از کنار آن، مجاورت با پل تاریخی دودهک و همچنین سالم بودن بنای کاروانسرا، از ویژگیهای مثبت این یاد مان تاریخی محسوب میشود.
واگذاری مجموعه تاریخی دودهک به بهره بردار بخش خصوصی جهت مرمت و احیا به مدیریت هتل سبز کارون دلیجان سپرده شده است. در حال حاضر تعمیرات اساسی بام بنا شامل سبک سازی، استحکام بنا و کاهگل کردن به پایان رسیده و مرمت نمای بیرونی و محوطه سازی این بنای مهم تاریخی نیز به اتمام رسیده است.
مرمت و احیای این اثر باستانی با سرمایه گذاری مستقیم و نیز دریافت تسهیلات تحت نظارت اداره کل میراٍث فرهنگی استان مرکزی با موفقیت به پایان رسیده است و به زودی جهت بازدید و استفاده گردشگران افتتاح خواهد شد.
کاربری جدید این کاروانسرا هتل سنتی است که شامل ۱۶ اتاق دو تخته در قسمت شاه نشین و وزیر نشین است که به صورت کاروانی از آن استفاده میشود.
این هتل سنتی با گنجایش اقامت بیش از ۷۰ نفر برای ۴۰ نفر میتواند اشتغال زایی کند.
برای خرید فایل نقشه این کاروان سرا میتوانید از طریق لینک ذیل اقدام کنید
نقشه اتوکد کاروانسرای دو دهک
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.