
آرشیتکت یا مهندس معمار به کسی گفته میشود که نقشه کشی، طراحی و نظارت بر اجرای یک سازه بر عهده اوست. در واقع آرشیتکت از شروع طراحی تا پایان پروژه بر همه بخشهای مهندسی و محاسباتی نظارت دارد و هماهنگ کننده نقشههای معماری، محاسباتی و تاسیساتی است. هر معمار قبل از طراحی، در ابتدا برای خود سبکی را انتخاب و طرحهایش را طبق شاخصههای همان سبک، مکتب و یا دوره ارائه میدهد. سبکهای معماری زیر مجموعههای دورههای معماری هستند. معمولاً معمارها در طرحهای خود امضاء دارند. این بدان معناست که هر معمار سبک مشخص به خود را دارد و معمولاً فرمهایی که بیانگر هویت کار او هستند. در این مقاله به معرفی ۱۰ معمار برتر جهان از نگاه متخصصان نشریه “تایم اوت” میپردازیم.
۱۰- سانتیگو کالاتراوا
کالاتراوا یکی از مشهورترین مهندسین معمار معاصر است که در سال ۱۹۵۱ میلادی در اطراف شهر والنسیا اسپانیا متولد شده است. او در والنسیا تحصیلات معماری خود را در مدرسه هنر و معماری به پابان رساند و پس از آن به موسسه فنی فدرال سوییس رفت و پس از اتمام تز دکترای رشته مهندسی سازه تحت عنوان «چین خوردگی قابهای سه بعدی» به جرگه معماران پیوست.
موزهٔ علوم و هنر شهر والنسیا در اسپانیا، تالار موسیقی تنریفه در جزیره اسپانیایی تنریفه، موزه هنر میلواکی در ویسکانسین آمریکا و برج پیچنده در مالمو سوئد مهمترین آثار این آرشیتکت هستند.
۹- رنزو پیانو
رنزو پیانو در سال ۱۹۳۷ در جنووا ایتالیا چشم به جهان گشود و تحصیلات خود را در دانشکده معماری فلورانس آغاز کرد و در سال ۱۹۶۴ با پایان نامهای در مورد «ساختمانهای عربی در قسمتهای داخلی لیگوریا» فارقالتحصیل شد. او در دهه ۷۰ میلادی برای طراحی مرکز ملی هنر و فرهنگ ژرژ پمپیدو با ریچارد راجرز همکاری داشت.
ساختمانهای اداری B&B italia در نووه دراته کومو، مرکز ملی هنر و فرهنگ ژرژ پمپیدو در پاریس، ولتاشتادهاوس در کلن آلمان، ساختمان مرکز علم و تکنولوژی ملی هلند و ساختمان آکادمی علوم ایالت کالیفرنیا در سانفرانسیکو آمریکا از مهمترین آثار تکمیل شده این مهندس هستند.
۸- نورمن رابرت فاستر
فاستر در یک خانواده کارگری در شهر منچستر انگلیس زاده شد. وقتی تنها ۱۶ سال داشت مدرسه را ترک کرد و به خدمت نیروی هوایی پادشاهی درآمد. مشهورترین اثار او طرح گنبد مجلس ملی آلمان در برلین و بنای مشهور به «خیارشور» در لندن هستند.
ورزشگاه نیوکمپ، مرکز تجارت جهانی (ساختمان شماره ۲)، فروگاه بینالمللی کویت و ساختمان پارلمان آلمان دیگر آثار مهم این ارشیتکت انگلیسی است.
۷- فرانک گری
فرانک گری در سال ۱۹۲۹ میلادی در یک خانواده یهودی در شهر تورنتو کانادا به دنیا آمد. او در جوانی به آمریکا مهاجرت کرد و در دانشگاه جنوب کالیفرنیا به تحصیل در رشته معماری پرداخت. سال ۱۹۵۶ در دانشگاه هاروارد به تحصیل در رشتهٔ برنامهریزی شهری پرداخت و همزمان در دفتر ویکتور گروئن مشغول به کار شد. او اکنون شهروند ایالات متحده و ساکن لس آنجلس است.
مهمترین آثار گری گالری هنر انتاریو در تورنتو، خانه رقصان در پراگ، جمهوری چک و تالار کنسرت والت دیسنی اشاره کرد.
۶- ریچارد راجرز
ریچارد جُرج راجرز معمار ایتالیایی تبار بریتانیایی است. از وی به عنوان یکی از جسورترین و جریانسازترین معماران مدرن سده کنونی یاد میشود. او در دانشگاه ییل درس خواند و مدتی با نورمن فاستر همکاری میکرد.
در سال ۱۹۹۹ گنبد هزاره لندن را طراحی کرد که در طراحی آن از صور فلکی الهام گرفته است. ساختمان لویدزو و ترمینال ۴ فرودگاه مادرید دیگر شاهکارهای این هنرمند معاصر هستند.
۵- ایرو سارینن
سارینن در سال ۱۹۱۰ در فنلاند به دنیا آمد ۱۳ سال بعد همراه با خانواده به آمریکا مهاجرت نمود. پدر او معمار سرشناسی بود و ایرو تحت تدریس پدرش در آکادمی هنر میشیگان قرار گرفت. ایرو در حرفهاش روشهای جدید و متنوع ابداع میکرد هرچند در زمان زندگی اش از سوی معماران هم دوره خود نادیده گرفته شد و گاه مورد تمسخر قرار میگرفت. امروزه به عنوان یکی از استادان معماری آمریکایی سده بیستم به شمار میآید.
از مهمترین آثار به جا مانده ار سارینن میتوان به سازه یادبود توسعه ملی جفرسون، آزمایشگاه بل لبز در نیوجرسی و ترمینال فرودگاه جان اف کندی اشاره کرد.
۴- فیلیپ کورتلیو جانسون
فیلیپ جانسون در سال ۱۹۰۶ در اوهایو چشم به جهان گشود، ۲۶ سال بعد او بخش معماری و طراحی را در موزه هنر مدرن نیویورک تأسیس کرد. بعدتر درسال ۱۹۷۸ او به عنوان عضو هیئت امنای موزه، مدال طلای مؤسسه معماران آمریکا را دریافت کرد و در سال ۱۹۷۹ او موفق به دریافت جایزه نخستین دوره از جایزه معماری پریتزکر شد. او دانشجوی مدرسه تحصیلات تکمیلی معماری و طراحی دانشگاه هاروارد بود. جانسون در سال ۲۰۰۵ در اقامتگاه شیشهای معروفش از دنیا رفت.
برج سونی، ای پی جی پلیس، کاتدرال کریستال و خانه شیشه ای مهمترین آثار معماری این هنرمند بزرگ هستند.
۳- لودویگ میس ون در روهه
میس ون در روهه در سال ۱۸۸۶ به دنیا آمد و در سال ۱۹۶۹ از دنیا رفت. میس ون در روهه در کنار والتر گروپیوس و لو کوربوزیه به عنوان استادان پیشرو در معماری مدرن شناخته میشوند. وی در جستجوی یک روش منطقی بود که باعث هدایت فرایند خلاق طراحی معماری شود. او بخاطر استفاده از کلمات کوتاه «کمتر بیشتر است» و «خداوند در جزییات است» شهرت دارد.
کتابخانه یادبود مارتین لوتر کینگ جونیور در واشینگتن، برجهای لافایت واقع در دیترویت و ورودی موزه Neue Nationalgalerie در برلین از شاهکارهای مهم و معروف این آرشیتکت بزرگ هستند.
۲- فرانک لوید رایت
فرانک لوید در سال ۱۸۶۷ چشم به جهان گشود و به عنوان مشهورترین معمار تاریخ آمریکا شناخته میشود. او معمار، طراح داخلی و نویسنده آمریکایی است که بیش از هزار بنا و سازمان طراحی و پانصد ساختمان را کامل کرده است.
رایت آثار فراوانی از خود بر جای گذاشته. از مشهورترین آثار وی میتوان به مرکز مردمی شهرستان مارین، امارت فالینگ واترز و موزه سلیمان رابرت گوگنهایم اشاره کرد.
۱- آنتونی گادی ای کُرنت
آنتونی گادی معمار کاتالونیایی از بزرگترین معماران دو قرن اخیر شناخته میشود. عمدهٔ شهرت او به خاطر سبک منحصر به فرد و غریب و بسیار شخصی آثارش در شهر بارسلون است. او در سال ۱۸۵۲ به دنیا آمد و در ژوئن ۱۹۲۶ چشم از جهان بربست. گادی زندگیاش را وقف حرفهاش معماری کرد و تا پایان عمر مجرد ماند. گفته میشود آنتونی یکبار در سال ۱۸۸۴ مجذوب معلمی به نام جوزفا موره شد، ولی این علاقه یکطرفه بود.
کازا میلا در بارسلون مشهورترین شاهکار معماری تکمیل شده گادی است. همچنین کلیسای سالگرادا فامیلیا که از سال ۱۸۸۴ در دست ساخت است و تکمیل آن تا سال ۲۰۲۶ طول خواهد کشید دیگر اثر مشهور این معمار بزرگ است.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.