
نرم افزارGIMP یکی از بهترین نرم افزارهای رایگان ویرایش تصویر در دنیاست . شما میتوانید با صرف اندکی زمان بهترین نتایج را از این نرم افزار به دست بیاورید. به طور کلی شباهتهای بسیار زیادی بین این نرم افزار و فتوشاپ وجود دارد.در این مطلب قصد داریم شما را با نرم افزارGIMP آشنا کنیم. اگر علاقمند به استفاده از نرم افزارهای رایگان هستید و همچنین دوست دارید به طراحی و ویرایش تصاویر بپردازید، این مطلب را از دست ندهید.
پیش از آغاز کار با نرم افزار GIMP
قبل از کار با GIMP به این نکات توجه کنید:
- تصاویر باید در حالت غیر زوم (حالتی که نزدیک نمایی انجام نشده باشد) باز شود. برای این که تصاویر در اندازههای مناسب باز شود، به مسیر View > Zoom > Fit Image in Window بروید.
- هر تغییری که با استفاده از این نرم افزار روی تصویر اعمال میکنید، به صورت دائم روی تصویر باقی خواهد ماند. بنابراین بهتر است از پروژه فایل پشتیبان بگیرید و یا روی یک کپی از فایل کار کنید.
- در نظر داشته باشید که بهتر است همهی تغییرات خود را روی یک کپی از لایههای مختلف اعمال نمایید (روی لایهها از پنل Layers کلیک راست کنید و در سمت راست گزینهی Duplicate Layer را بزنید). بعد از اعمال تغییرات میتوانید لایه را حذف کنید.
۱. تراز کردن خط افق با استفاده از GIMP
کج بودن خط افق یکی از رایج ترین ایرادات عکاسی به شمار میرود. البته اصلاح این مشکل بسیار ساده است.
به صورت پیش فرض ابزاری برای تراز کردن خط افق در این نرم افزار وجود دارد. از بخش ابزار Measure Tool را از ستون سمت چپ انتخاب کنید.
روی یک نقطه از خط افق کلیک کرده و آن را روی خط افق بکشید و سپس کلیک را رها کنید. حالا از بخش Tools در نوار بالای نرم افزار گزینهی Clipping را روی Crop to result قرار داده و سپس Straighten را بزنید.
تصویر شما هم اکنون تراز خواهد شد. اگر از نتیجه راضی هستید به مسیر Image > Crop to content بروید و همهی بخشهای خالی تصویر را از بین ببرید. اگر نتیجه راضی کننده نیست، گزینهی Undo را بزنید.
۲. نحوه کراپ و برش تصویر در GIMP
ابزار Crop را انتخاب کنید (میتوانید از کلید میانبر Shift + C استفاده کنید). حالا با کلیک کردن روی تصویر و کشیدن ماوس به بخشهای مختلف میتوانید بخشهایی از عکس که میخواهید کراپ شود را مشخص کنید. با نگه داشتن دکمه shift هنگام کشیدن ماوس بر روی تصویر می توانید نسبت پیشفرض را حفظ نمایید. بعد از اتمام کار کلید Enter را بزنید.
۳. بهبود نمایش تصاویر در GIMP
برای تنظیم کردن و بالانس روشنایی تصویر به مسیر Colors > Exposure بروید. در پنجرهی کوچکی که باز میشود سطح مشخص شدهی Black را به سمت راست ببرید تا تاریکی نقاط مشکی را بیشتر کنید. با چپ و راست بردن Exposure روشنایی عکس کم و زیاد خواهد شد.
با فعال کردن گزینه Preview می توانید تغییرات را به صورت زنده روی عکس مشاهده نمایید. همچنین با انتخاب Split view دو پنجرهی مختلف مشاهده کنید که عکس را قبل و بعد از تغییرات به نمایش میکشد.
۴. تنظیم توازن رنگ سفید (White Balance) در GIMP
برای حل این مشکل به مسیر Colors > Auto > White Balance بروید. با این کار احتمالا مشکل به طور کامل حل میشود.
اگر از نتیجه راضی نبودید، میتوانید به صورت دستی نیز تغییرات مد نظر خود را اعمال کنید. برای این کار باید به Colors > Levels رفته و پایین پنجره روی آیکون قطره چکان مشخص شده در تصویر زیر کلیک کنید.
حالا روی یک بخش خاکستری از عکس بزنید. رنگ تصویر به صورت زنده تغییر میکند و میتوانید تغییرات را مشاهده نمایید.
۵. تنظیمات رنگ در GIMP
برای این کار به مسیر Colors > Hue-Saturation بروید. از این بخش میتوانید تمام تصویر را با تنظیم بخش Saturation تغییر دهید.
برای آن که مدیریت بیشتری روی رنگها داشته باشید، میتوانید رنگهای خاصی مثل قرمز، ارغوانی، آبی، نیلی، سبز و زرد را به صورت جداگانه تغییر دهید. در این بخش متغیر دیگری به نام Lightness مشاهده خواهید کرد که گاهی میتواند مهمتر از متغیر Saturation باشد.
برای مثال برای این که یک آسمان را بیشتر به رنگ آبی درآورید، باید تمرکز بیشتری روی رنگهای آبی و نیلی داشته باشید و از طرفی متغیر Lightness را به سطح تاریک تری وارد کنید.
۶. ایجاد کنتراست تصاویر در GIMP
برای این کار از ابزار Levels استفاده می کنیم. به قسمت Colors > Levels بروید.
حال با پنجرهی کوچک Levels مواجه خواهید شد که دارای یک هیستوگرام یا نمودار تحت عنوان Input Levels در بخش بالایی آن است. این نمودار محدودهی تونال را نمایش خواهد داد. مشکی در سمت چپ، سفید در راست و سایههایی از سبز در وسط.
تنها کاری که لازم است انجام دهید، تغییر مکان دستگیرههای مشخص شده در هیستوگرام است تا اینکه به نتیجهی مورد نظر خود دست پیدا کنید.
۷. حذف لکه های موجود در تصاویر با استقاده از GIMP
نرم افزار GIMP ابزاری ساده و کاربردی بدین منظور دارد که میتواند گرد و خاک و کثیفی ناشی از لنز را از بین ببرد.
ابتدا روی نقطهای که میخواهید حذفش کنید زوم نمایید. برای این کار میتوانید View > Zoom > 1:1 را بزنید یا با زدن کلید ۱ در کیبورد این کار را انجام دهید. حال میتوانید در تصویر به دنبال نقطهی مورد نظر خود بگردید.
بعد روی ابزار Healing Tool از بخش ابزار بزنید یا کلید H را فشار دهید. با استفاده از کلیدهای « ] » و « [» میتوانید اندازهی ابزار را مشخص نمایید.
در ویندوز کلید Ctrl و در مک کلید Cmd را نگه دارید و سپس روی رنگی همرنگ با پس زمینهی لکه کلیک کنید. حالا نشانگر را روی لکه بزنید تا آن را حذف کنید.
در واقع با این کار از GIMP خواستید که بخشی از پیکسلها را کپی کرده و روی پیکسلهای لکه جایگذاری کند. برای از بین بردن همهی لکهها از همین روش استفاده نمایید.
۸. حذف پس زمینه تصاویر در GIMP
برای انجام این کار به مسیر Layer > Transparency > Add Alpha Channel بروید. با این کار میتوانید پس زمینه را در GIMP شفاف یا Transparent کنید تا اجزای پشتش قابل مشاهده باشد.
سپس، Foreground Select Tool را انتخاب نمایید. یک محیط حدودی دور اجزای بخش جلویی تصویر (که پس زمینه بخشی از آن نیست) ایجاد کنید و سپس Enter را بزنید.
با این کار تصویر شما به دو بخش پس زمینه و حدودی از اجزای جلوی تصویر تقسیم خواهد شد. حالا روی پس زمینه نقاشی کنید و مطمئن شوید که همهی اجزای آن، شامل رنگها و بافتهای مختلف را میپوشانید. بعد از پایان کار کلید Enter را بزنید.
حالا کلید delete را بزنید تا بخش انتخاب شده از پس زمینه به طور کامل حذف گردد. بعد از پایان کار، یک عکس دیگر را به عنوان پس زمینه کپی کرده و در لایهی زیرین عکس خود قرار دهید تا پس زمینهی جدید شکل بگیرد.
۹. تغییر اندازه تصاویر در GIMP
کافیست به مسیر Image > Scale Image بروید و در بخش Image Size طول و عرض مورد نظر خود را در واحد پیکسل وارد نمایید. گزینهی Interpolation را روی Cubic قرار دهید. البته این گزینه کمترین سرعت را دارد اما کیفیت عکس را به بهترین شکل ممکن حفظ میکند.
در ضمن اگر میخواهید تصاویر را بعد از تغییر اندازه چاپ کنید، باید از مسیر Image > Print Size نسبت به تغییر عکس خود اقدام نمایید.
مقاله خوبی بود